Longeren

Heb je een jong paard dat je wilt voorbereiden op het rijden of wil je zonder hulpteugels leren longeren aan de enkele of de dubbele longe, dan kan ik je helpen.

Is je paard rennerig, valt naar binnen of naar buiten, kijkt hij naar buiten, wil hij niet aangalopperen of draait hij om aan de longe? Dan kunnen dat allemaal tekenen zijn dat je paard niet in balans loopt aan de longeerlijn. Door je paard in balans te brengen kan je deze problemen oplossen.

Door te schakelen in tempo, de volte groter of kleiner, of vierkanter of hoekiger te maken leer ik het paard om verticaal in balans en ontspannen door de baan de gaan. De foto hierboven is daarvan een mooi voorbeeld.

Ik gebruik bewust geen hulpteugels als ik longeer. Een van de redenen is dat je met de meeste hulpteugels drukt oefent op het hoofd, waardoor het paard de neus geneigd zal zijn de neus achter de loodlijn zal brengen en de hals zal oprollen en dit is juist wat ik wil voorkomen. In het stukje: ‘betekent een ronde hals een bolle rug’ leg ik uit waarom.