Een holle of een bolle rug?

Een van de krachten die op ieder lichaam wordt uitgeoefend is de zwaartekracht. De kracht van de aarde die ons stevig met onze voeten op de aarde houdt. Als wij paardrijden of met een paard werken, dan oefenen wij ook krachten uit op een paard. Als we bijvoorbeeld op een paard zitten vormt ons gewicht door de zwaartekracht druk op de paardenrug. Het paard zal ons met dezelfde kracht naar boven moeten duwen om zijn rug op dezelfde plek te houden of misschien een beetje bol te maken. Dit vergt spierkracht, vooral van de buikspieren. Probeer maar eens: span je buikspieren aan. Denk eraan dat je alleen je buikspieren aanspant en de rest van je lichaam ontspant. Wat gebeurt er? Voel je de ontspanning en bolling in je rug? Dat is ook wat een paard moet doen om ons te dragen.

Een andere oefening: plaats je handen en knieën op de grond en vraag iemand anders om met twee vuisten een beetje druk te geven aan weerszijden van je ruggengraat op de plek waar bij het paard een zadel zou liggen. Je ontspant volledig. Als het goed is merk je dat je rug hol wordt onder de druk van andermans vuisten. Nu bol je je rug met een kracht gelijk aan die van de vuisten op de rug. Nu lijkt het gewicht op je rug een stuk lichter en is het gemakkelijker om te dragen. Welke spieren gebruik om je rug te bollen? Dat zijn namelijk de spieren die je paard moet gebruiken als jij om jou te dragen.

Met deze oefening heb je eigenlijk ervaren welke krachten een paard voelt en welke spieren vooral gebruikt worden wanneer je op een paard rijdt. Dat zijn vooral de buikspieren en spieren die zorgen voor core stability. De onderlijn moet worden aangespannen en de bovenlijn moet worden losgelaten om de ruiter te kunnen dragen en tot een gedragen beweging te komen. Dit doen paarden in principe niet uit zichzelf als wij ze berijden.

Aik_rug_extensie_wp Aik_rug_flexie2_wp2

Ik vind dat als wij paarden berijden, wij ze ook moeten leren om ons goed te kunnen dragen. Wij moeten ze dus leren om de onderlijn aan te spannen en de bovenlijn los te laten. Hierboven zie je twee foto’s van hetzelfde paard. Op de eerste foto met een holle rug en op de tweede met een bolle rug. Wat een verschil heh!