Waarom biomechanica?

Volgens Wikipedia is de definitie van biomechanica: ‘het toepassen van natuurkundige mechanica bij het bestuderen van bewegingen van levende wezens’. Een beetje eenvoudiger kun je ook zeggen dat je met biomechanica de effecten van krachten, uitgevoerd op een lichaam in kaart kan brengen.

Als we paarden trainen dan oefenen wij een kracht uit op het paardenlichaam. Ik heb me verdiept in de biomechanica van een paard, omdat ik wilde graag begrijpen hoe die krachten uitwerken op het lichaam en welk effect welke training heeft. Training moet duurzaam zijn en een paard sterker, meer ontspannen en minder kwetsbaar maken. Echter, als de verkeerde kracht wordt uitgeoefend, dan maakt training ze juist zwakker, gespannen en kwetsbaarder.

Inmiddels heb ik geleerd welke training welk effect heeft en duurzaam is, en kan ik de training aanpassen op een specifiek paard om hem sterker en mooier te maken en hem te laten ontspannen.

Onder dit kopje deel ik graag een beetje kennis en probeer ik duidelijk te maken waarom ik mijn paarden train volgens het systeem van 4DimensionDressage.